Dioklecijanova palača u Splitu

BOOKER BLOG

Dioklecijan je bio rimski car od 20. studenog 284. do 11. svibnja 305. On se proglasio bogom u svojoj vladavini, ali kršćanski dio carstva nije podržavao tu ideju. Tada je počeo progoniti kršćane, razapinjajući više od bilo kojeg drugog cara. 

Dioklecijan je bio poznat po svojoj odluci da se kovanice mogu izrađivati samo od zlata ili srebra, zaustavljajući trend korištenja olova u njihovom stvaranju. Porezni je sustav učinio učinkovitijim.
Dioklecijanova palača je drevna palača izgrađena za cara Dioklecijana na prijelazu iz četvrtog stoljeća, a u ovom trenutku čini najveći dio centra Splita. Svrha i namjera bila je izgradnja stambenog odmora za Dioklecijana.

Dioklecijanova palača jedan je od najočuvanijih spomenika rimske arhitekture na svijetu. Carska je palača izgrađena kao kombinacija luksuzne vile - ljetnikovca i rimskog vojnog logora (castrum), podijeljena u četiri dijela s dvije glavne ulice. Južni dio Palače bio je namijenjen kao stan za Cara i ceremonije, dok je sjeverni dio bio za carske čuvare.
Danas je palača najznačajnija povijesna građevina i najpoznatiji i najpotpuniji arhitektonski i kulturni spomenik na hrvatskoj jadranskoj obali. Poznata je kao najcjelovitiji ostatak rimske palače na svijetu, to je izvanredno mjesto u mediteranskoj, europskoj i svjetskoj baštini.

Također, želimo istaknuti Katedralu sv. Dujma koja se nalazi u Dioklecijanovoj palači. Mauzolej cara - progonitelj kršćana postao je katedrala u 7. stoljeću gdje počasno mjesto zauzimaju oltari s relikvijama sv. Dujma i sv. Anastasije, mučenici koji su pogubljeni u obližnjem Solinu.

Danas je Katedrala prvenstveno mjesto liturgije, dok je zvonik katedrale (57m) najizvornija dalmatinska srednjovjekovna arhitektura. Možete se penjati stubama sve do vrha zvonika gdje vas čeka spektakularni pogled na cijeli Split.

Peristil, kao središnji trg palače i očuvanim sfingama svjedoči o povijesti Splita. Namijenjen caru Dioklecijanu koji se slavi kao živi sin Jupitera, nalazi svoje mjesto među mnogim hramovima. Zbog svoje jedinstvene ljepote i neobične akustičnosti, Peristil je postao idealno kazališno mjesto, savršeno za opere i drevna književna djela, ali i pozornica u kojoj se nastavlja obilni urbani život Splita.


INSTAGRAM

Warmth of your greeting at the end of our journey, drives us in the direction to provide you the best service in all our gatherings. Help us to be better, write your comments, compliments or with which parts you were not satisfied. On our travels, we like to make friends.