Povijesni grad Trogir – '' Dvorac na vodi''

BOOKER BLOG

Trogir se ubraja u jedno od onih povijesnih naselja za koji možemo reći (ako se dopusti licenta poetica) da postoji cijelu vječnost. Početak života u ovom živopisnom gradiću dio je izgubljene prapovijesti dok najstariji nalazi datiraju daleko unazad - 2000 godina prije naše ere. Tako rani interes za ovo područje uzrokovan je prirodnim, ekološkim razlozima, kao i povoljnim položajem povijesne jezgre grada. Trogir je stoga jedan od malih, starinskih naselja koji nisu nastala kao plod odluke ili kao nužno rješenje već kao prirodna i hitna potreba za najboljom mogućom lokacijom koju mogu zvati domom.

Pavao Andreis, hrvatski povjesničar, sumirao je glavne karakteristike Trogira citatom: "Njegov opseg ne prelazi 750 koračaja, ali u uskosti svoje obodnice zadržava ono što je za obilje jednog grada potrebno i neophodno."

Uistinu, iznimno vibrantan gradić, minijaturan po dimenzijama i po dojmu, čini se kao ogroman dvorac koji pluta tik do jadranske obale.

Kroz povijest je osvajan  nekoliko puta. Tijekom prvog stoljeća postao je rimski municipium te je nazvan Tragurium, što u prijevodu znači 'grad koza', a ovo ime je živjelo još mnogo stoljeća.

Tisućama godina je privlačio osvajače, ratnike, ali i individue u potrazi za njegovim blagodatima, a sada privlači tisuće turista iz godine u godinu koje interesira njegova povijest, elegancija i lagodan tip življenja rasprostranjen na ovo područje. Grad je isprepleten mnogim uskim uličicama izgrađenim u svrhu zaštite od intenzivnih vrućina i hladnog vjetra zvanog Bura.

Najvažniji lokaliteti za posjetu u ovom jadranskom biseru su povijesna jezgra grada, sa desetak crkvi i mnogobrojnim građevinama iz 13. stoljeća. zajedno smještenim u izrazito malom prostoru, zatim kula Kamerlengo, koja je omiljena party lokacija tijekom ljetnih mjeseci te Katedrala svetog Ivana – zaštitnika grada kojoj je zvonik nastajao punih 400 godina te stoga sadrži elemente iz tri razičite arhitektonske ere: Barok, Romantizam i Gotičko doba.

Drugi važni lokaliteti uključuju malu i veliku palaću Ćipiko iz 15. stoljeća te gradsku 'Ložu' iz istog vremena, u kojoj su se održavala suđenja lokalnim zločincima. 1997. Trogir je upisan na UNESCO listu zaštićene svjetske baštine kao cjelina pošto je najbolje očuvan Romantičko-Gotički kompleks, ne samo na Jadranu, već u cijeloj Srednjoj Europi.


INSTAGRAM

Warmth of your greeting at the end of our journey, drives us in the direction to provide you the best service in all our gatherings. Help us to be better, write your comments, compliments or with which parts you were not satisfied. On our travels, we like to make friends.