Mistični grad Imotski

BOOKER BLOG

Grad Imotski dio je Imotske krajine, a još u 10. stoljeću utemeljen je u blizini granice Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom te je dio Dalmatinske zagore. Smatra se jednim od najljepših dalmatinskih gradića zbog stare gradske jezgre koja je izgrađena od klesanog kamena. No, osim ljepote kraja ovaj grad odlikuju određene posebitosti. Svojim zapadnim rubom ovaj grad ''grli'' jedno od svojih poznatijih jezera i atrakcija. Riječ je o modrom jezeru, a samo kilometar dalje nastalo je nadaleko poznato crveno jezero, najdublje jezero u Europi koje je ime dobilo po crvenim stijenama koje ga okružuju. Modro jezero ljeti postaje kupalište dok se u crveno ne može ući zbog prestrmih stijena koje ga okružuju.

Priča o modrom jezeru govori da je ono jezero duboko poput tajne, a ljudima koji su živjeli na njegovoj obali bilo je važno poput zdravlja. Po legendi, jezerske pećine su u prošlosti naselile dobre i zle čini. Dobre čini imale su svoje dane te su ljudi koji su se umivali na njemu u te dane, postajali i sami dobri. Po legendi, u noći su vile okružile obalu jezera i plesale kolo na Modrom jezeru. Zle čini samo su htjele neko zlo učiniti ljudima te ni djeci koja su se spuštala do vode nisu dali da je dotaknu.

Kažu da su zbog zlih čini u vodi jezera viđana svakojaka čudesa,  a noću se njegovim liticama razlijegao bolan plač, plač jezera koje nije htjelo pripadati ni jednom zlom stvoru ni 'nestvoru' , pa bio on i najzačaranijeg obličja.

No, jedne noći začuje se strašan huj vjetra i tres kamenja. Te noći bilo je vrijeme zlih čini jer ujutro nije bilo jezera već samo razjapljena, suha usta zemlje. Zle čini iskopale su duboke rupe u zemlji i pustile da kroz njih isteče sva srebrna jezerska voda.

I dan danas Modro jezero ponekad presuši, a tada se na njegovu dnu zaigra jedinstvena nogometna utakmica između „Vilenjaka“ i „Vukodlaka“ te se na taj način očuva i prenosi legenda ovog kraja koje odlikuje brojnim mističnim pričama usmene tradicije.

Zapadnije od Modrog jezera nalazi se čuveno Crveno jezero, najdublje krško jezero u Europi. Tek su rijetki zaronili duboko u njegove vode, a tek nedavno mu je utvrđena konačna dubina te je potvrđen rekord.  Njegove vode za razliku od Modrog jezera, nikad ne presušuju jer stalno naviru podzemnom rijekom.

Malo koji posjetitelj nije pokušao ubaciti kamen u vodu Crvenog jezera, ali samo je rijetkima to i uspjelo. Znanstveno objašnjenje kaže da je razlog tomu strujanje iznad jezera koje je tako jako da se kamen poput magneta vraća među stijene, a ono legendarno objašnjenje vezano je uz priču o nastanku ovog mističnog jezera. Protagonist te povijesne priče je čovjek po imenu Gavan koji je imao veliko imanje na području današnjeg Crvenog jezera. Gavan je bio izrazito bogat ali i pohlepan čovjek za kojeg su mještani znali reći da je po licu čovjek, a u duši vrag. Novca i blaga je imao toliko da mu nije znao broja, ali duše zato nije imao. Imao je i ženu, Gavanicu , ćudi poput njegove, te djecu i mnoštvo sluga. Gavan nije bio poznat samo po svome bogatstvu, nego i po oholosti. Maltretirao je sve svoje sluge i ljude koji su mu dolazili. Da bi se uvjerio u njegovu oholost, jedne večeri se na zemlju spustio anđeo prerušen u prosjaka i tražio od Gavana milostinju. Vrata mu je otvorila Gavanica, koja mu nije htjela dati ni jelo ni vodu. Anđeo je potom pitao Gavanicu: ''Bojiš li se Boga?'',na što mu je ona odgovorila da se ne boji nikoga dok je njenog Gavana. U tom trenutku je zemlja zatutnjila, počelo je  grmiti, munje su sijevale, a cijelo Gavanovo imanje, Gavan, Gavanica i djeca su potonuli u zemlju koja se otvorila. To je mjesto današnjeg Crvenog jezera. Kada zapuše Bura, koja zviždi kroz te stijene, stanovnici Imotskog znaju reći da se i danas dan čuju krikovi Gavana i Gavanice iz dubine jezera, a  kada je vrijeme dobro, nebo vedro, voda mirna i kada nema drugog svijeta  okolo, čak i danas u Crvenom jezeru možete vidjeti ostatke starih Gavanovih dvorskih zidova!

Svatko tko se nađe nad provalijom Crvenog jezera zastane pred veličanstvenim prizorom bez daha i riječi. Ljepota imotskih jezera doista je poput vilinskog kola: nestvarna, neodoljiva, zastrašujuća i privlačna, a vilovito kolo, kažu najstariji mještani, još uvijek se noću zavrti nad vodama imotskih jezera.

Crveno jezero ima obujam 200 metara, a dubina vode doseže i do 300 metara s dnom koje je ispod površine mora.

Tokom 1998. godine jezero je istraživalo pedesetak speleologa velike međunarodne ekspedicije, no konačna dubina jezera godinama nije bila utvrđena. Tek je nedavno ustanovljeno da je jezero duboko nevjerovatnih 252 metra!

Ipak, Crveno jezero, bez obzira na pomalo zastrašujuću priču o Gavanu, jedan je od najljepših bisera Imotskog kao i modro jezero za koje se također veže mnoštvo tajanstvenih priča i legendi u koje možemo, poput lokalnog stanovništva – vjerovati, ali i ne moramo, možemo se samo uputiti u ovaj mističan kraj i sami odlučiti da li je ova priča ipak nešto više od legende.

Pođite i vi u potragu za ovom bajkom, naravno, uz Booker.hr T&T. 


INSTAGRAM

Warmth of your greeting at the end of our journey, drives us in the direction to provide you the best service in all our gatherings. Help us to be better, write your comments, compliments or with which parts you were not satisfied. On our travels, we like to make friends.