Dubrovnik – grad raskošnog povijesnog i kulturnog naslijeđa

BOOKER BLOG

Dubrovnik je sam po sebi jedan veliki kulturni i povijesni spomenik, stoga ne čudi što se od milja često naziva i “Grad Spomenik”. Stara gradska jezgra Dubrovnika definitivno je najatraktivniji dio s više od 1900m gotovo netaknutih starih gradskih zidina koje se sastoje od brojnih utvrda, tornjeva, bastiona i zasebnih tornjeva, uključujući Minčeta toranj koji je prepoznat kao simbol slobode Dubrovnika. Nekada davno, ove zidine služile su kao zaštita od invazija, a danas predstavlja glavnu turističku atrakciju.

Unutar tih zidova kriju se neki od najljepših primjeraka bogate arhitekture ovog priobalnog grada poput predivne palače Sponza, crkve sv. Vlaha, dominikanskog samostana, franjevačkog samostana, Orlandovog stupa koji je najstarija očuvana skulptura u gradu, crkve sv. Ignacija, male i velike Onofrijeve fontane te brojnih drugih građevina i skulptura. Čarobna arhitektura Dubrovnika najbolje se može spoznati ako prošetate Stradunom ili Placom, glavnom gradskom ulicom popločanom kamenom i okruženom visokim građevinama i spomenicima kulture.

Kada je u pitanju kulturno naslijeđe, Dubrovnik također ima puno toga za ponuditi. Ako se kojim slučajem nađete ovdje u ranom dijelu veljače, vjerojatno ćete s lokalnim stanovnicima proslaviti Feštu sv. Vlaha, festivalom u čast sveca zaštitnika grada koji se održava već više od tisuću godina u nizu. Ovaj jedinstveni festival nalazi se na popisu nematerijalne svjetske baštine pod okriljem UNESCO-a, baš kao i lokalni dijalekt i tradicionalni ples linđo, ali i klapsko pjevanje koje je karakteristično za cjelokupnu priobalnu regiju. Mnogi pisci, pjesnici, slikar i znanstvenici pronašli su svoj mir i inspiraciju upravo u ovom predivnom gradu, a Ivan Gundulić, Marin Držić, Vlaho Bukovac, Marin Getaldić, Luka Sorkočević i Ruđer Bošković samo su neki od poznatih osoba iz bogate povijesti Dubrovnika.

Sve spomenuto je naravno samo mali dio onoga što čini ovaj grad toliko unikatnim i zapanjujućim. Bogata povijest, odlična geografska pozicija, umjerena klima, brojne arhitektonske vrijednosti i srdačna gostoljubivost svrstavaju Dubrovnik na sami vrh kada su u pitanju turističke destinacije, ne samo u Hrvatskoj, nego i duž čitavog Mediterana.

Odlučite li se istraživanje svega što ovaj grad nudi pridružite nam se na našem izletu u Dubrovnik.


INSTAGRAM

Warmth of your greeting at the end of our journey, drives us in the direction to provide you the best service in all our gatherings. Help us to be better, write your comments, compliments or with which parts you were not satisfied. On our travels, we like to make friends.