1001 OKUS DALMACIJE - 5 autohtonih jela koja morate probati

BOOKER BLOG

Hvaljena mediteranska kuhinja na glasu je kao najzdravija, te je blagoslovljena obiljem svježih namirnica poput voća, ribe, bilja i povrća, od kojih se kombiniraju raskošna jela omiljena diljem svijeta. Hrvatska kuhinja ne može se definirati isključivo kao mediteranska, budući da utjecaji kojima je bila izložena uvelike premašuju njegove granice. Naime, na hrvatsku kulinarsku tradiciju itekako su utjecali njeni nekadašnji osvajači francuskog, austro-ugarskog, talijanskog i turskog porijekla, a neka od najpoželjnijih jela plod su svih ovih upliva. Što jesti? Gdje jesti? Pitanja su koja često čujemo od stranih gostiju, a ona nam skreću pažnju na važnost gastronomskih doživljaja koji turistima mogu približiti lokalnu kulturu bolje i od samog razgledavanja! Stavimo dakle, Dalmaciju pod povećalo i otkrijmo ponajbolje domaće specijalitete, te saznajmo tko ih priprema.

Peka

Ljepota je ponekad zbilja u jednostavnosti, a peka, emblematična kraljica dalmatinske kuhinje, definitivno simbolizira povratak samim osnovama. Pod zvonolikim poklopcem prekrivenim užarenim ugljenom, spravlja se širok mesni repertoar – janjetina, teletina, hobotnica ili piletina s povrćem, maslinovim uljem i svježim začinskim biljem. Rezultat ovog dnevnog načina pripreme najsočnije je pečenje koje ste ikad probali.

Viška pogača

Još jedan jednostavan zalogaj dolazi s najudaljenijeg dalmatinskog otoka Visa. Viška pogača nalik je na talijansku focacciu – riječ je o jeftinom, ukusnom i hranjivom tijestu nadjevenom inčunima, lukom i maslinovim uljem. Ovo su jelo domaćice pripremale svojim muževima – ribarima, koji bi dane i dane provodili na otvorenom moru. Viški grad Komiža također ima svoju varijantu pogače – s dodatkom umaka od rajčice, a na vama je da otkrijete koje vam se više sviđa.

Pašticada

Pašticada je omiljeno radničko jelo na pauzi za ručak, te neizostavan dio svake prave dalmatinske fešte! Ova govedina u gustom slatkom umaku pravi je vatromet okusa, koji su rezultat višednevnog mariniranja u octu s dodatkom ružmarina i limuna, mrkve, crvenog vina, klinčića, muškatnog oraščića i dalmatinskog pršuta! Svaka dalmatinska konoba koja drži dio sebe vjerojatno će imati pašticadu na svom jelovniku.

Gregada

Gregada je gulaš od svog blaga iz Jadrana, specijalitet otoka Hvara koji kombinira različite vrste bijele ribe, krompira, bijelog vino, maslinovog ulja i češnjaka, tvoreći tako pravu simfoniju okusa. Prava gregada se kuha polako, bez miješanja, u posudi koja se tek povremeno protrese.

Vitalac

Nekolicinu autohtonih jela možemo svrstati u kategoriju „neobična“ no to ih nipošto ne čini manje ukusnima! Vitalac je drevno jelo s otoka Brača koje čine janjeće iznutrice najprije pečene na ražnju, a potom umotane u janjeću maramicu da bi se i dalje lagano okretale na žaru. Rezultat je hrskava okusna senzacija nalik na slaninu, s mekanim nadjevom. Brač je poznat po svojim janjcima koji još nisu okusili travu, već samo mlijeko ovce koja je tek okrznula slane pašnjake bogate aromatičnim biljem. Vitalac je nastao kao predjelo za grickanje dok se čeka da se janje ispeče.


INSTAGRAM

Warmth of your greeting at the end of our journey, drives us in the direction to provide you the best service in all our gatherings. Help us to be better, write your comments, compliments or with which parts you were not satisfied. On our travels, we like to make friends.