Ovdje možete rezervirati dnevne izlete iz Splita.

Klis, Salona & Trogir izlet

Unesi datum i broj putnika

 

8 sati (procjena)

Jezik: Engleski

Besplatno otkazivanje

Do 12 sata unaprijed

Što vas čeka

Ako ne volite gužvu i želite samostalno istraživati, ovaj privatni izlet je baš za Vas.  Naš turistički vodič će vas odvesti. Naš turistički vodič će vas odvesti na put kroz vrijeme drevnih ilirskih plemena, Rimljana, kliških uskoka i prvih kršćana. Započinjemo gdje i kada vi to želite.

Prvi je obilazak Klisa i kliške tvrđave, izgrađene na sjajnom strateškom položaju koji vojno i trgovinski kontrolira cijelo područje antičke Salone i Splita. Važnost ovoga položaja ogleda se u tomu što ga se smatra ključem Dalmacije i srednjovjekovne hrvatske kraljevine. Prvi su stanovnici toga područja bili Dalmati, jedno od ilirskih plemena. Naselili su područje od rijeke Krke do rijeke Neretve, s posebnim naglaskom na područje uz rijeku Jadro. Značaj i važnost Klisa očita je u 15. st. kada je on predstavljao raskrižje triju carstava - Mletačke republike, Habsburške monarhije i Osmanskoga carstva. Klis je bio domovina uskoka koji su na čelu s Petrom Kružićem branili tvrđavu više od dvadeset godina od opsade osmanske vojske. Međutim, Klis se nije uspio obraniti. Izostala je pomoć Habsburgovaca i 1537. g. pao je pod tursku vlast. Sljedećih 111 g. Klis je pod osmanskom upravom. 

Slijedi obilazak antičke Salone. Izgrađena je u 4. st. pr. Kr. kao luka ilirskoga plemena, gdje su osim Dalmata, živjeli i Grci i Rimljani. Julije Cezar proglasio je Salonu središtem rimske provincije Dalmacije 48. g. pr. Kr. Središte je grada bilo trapezoidna oblika učvršćeno zidinama i utvrdama, unutar kojih se nalazio kompleks bazilika, katedrala i krstionica. Znamenite su terme izgrađene kao mjesto prepoznatljivo po zagrijanim kupkama. Na južnom se dijelu nalaze ostaci foruma, hrama i amfiteatra iz 1. st.

Šarmantan gradić Trogir, koji se nalazi samo nekoliko kilometara od Splita, prava je poslastica i mora se posjetiti. To je jedno od najljepših mjesta u Hrvatskoj s neizmjernom povijesnom, kulturnom, umjetničkom i arhitektonskom vrijednošću. Osnovali su ga grčki kolonijalisti u 3. st. pr. Kr. Značajan je po arhitektonskim stilovima iz razdoblja renesanse, baroka i romanike, zbog čega ga i nazivaju Kamenom ljepoticom. Središte je grada pod UNESCO-ovom zaštitom zbog sljedećih znamenitosti: Trogir kao grad koza, Kairos kao grčki bog sretnoga trenutka, portal majstora Radovana, katedrala sv. Lovre, trogirske kule Kamerlengo i sv. Marko, gradska loža i mala loža, gradska vijećnica - knežev dvor, stari gradski bunari, prva ljekarna u Europi i palače u gradskom središtu. 

Na raspolaganju su vam dva sata slobodnog vremena koje možete provesti na različite načine. Fotografirajte ovaj UNESCO-ov spomenik kulturne baštine, prošetajte rivom ili uživajte u omiljenom hrvatskom provodu slobodna vremena - ispijanju dugih kava na suncu. Ako ste zainteresirani za razgledavanje, preporučujemo katedralu sv. Lovre i zvonik, kulu Kamerlengo, palaču Ćipiko, gradsku vijećnicu, dominikanski samostan i još mnogo toga.

Mjesto polaska

Marulićeva 4, 21000 Split

Vrijeme polaska

Sukladno ranijem dogovoru / preporučeno vrijeme polaska je 9:30

Uključeno u cijenu

- Prijevoz autobusom ili kombijem najviše turističke klase

- Turistički vodič na engleskom/hrvatskom jeziku

- Prijevoz od / do smještaja

- Osiguranje

Cijena ne uključuje

- Ulaznice za kulturne i povijesne građevine:

Ulaznica za Klišku tvrđavu - odrasli 60,00 kn, djeca 30,00 kn

Ulaznica za Salonu - odrasli 20,00 kn, djeca, učenici, studenti, umirovljenici 10,00 kn

Ulaznica za Trogirsku katedralu - odrasli 25,00 kn, djeca - besplatno

Važno

- Ovo je privatni izlet / aktivnost. Samo će vaša grupa sudjelovati

- Obvezno je biti 15 min prije polaska na mjestu okupljanja.

Polica otkazivanja

Za cjelokupni povrat novca, potrebno je otkazati 12 h prije izleta.

ISTAKNUTI IZLETI


INSTAGRAM

Warmth of your greeting at the end of our journey, drives us in the direction to provide you the best service in all our gatherings. Help us to be better, write your comments, compliments or with which parts you were not satisfied. On our travels, we like to make friends.