Zanimljive činjenice o Splitu koje vjerojatno niste znali

BOOKER BLOG

Split je grad bogatog kulturnog i povijesnog naslijeđa, grad umjetnosti i raskošne arhitekture, sporta i pjesme, a za one koji ga prvi puta posjećuju zasigurno predstavlja pravi doživljaj. U nastavku vam stoga donosimo neke od zanimljivosti koje do sada vjerojatno niste znali o Splitu.

1. Split je bio inspiracija i utočište za brojne umjetnike, pa tako i Marka Marulića poznatog kao oca hrvatske književnosti. Rijetki su međutim upoznati s time kako je ovaj poznati splitski pisac iz 15. stoljeća, svojevremeno bio toliko popularan da su neka od njegovih djela čak tiskana i u dalekom Japanu.

2. U gradu je pronađeno čak 12 egipatskih sfingi, skulptura mitskih bića, koje su u Split dopremljene za vrijeme cara Dioklecijana koji je bio veliki obožavatelj umjetnosti, osobito egipatske kulture.

3. Crveni peristil jedan je od najpoznatijih dijelova grada, a mišljenja o njegovom nastanku su podijeljena. Jedni vjeruju kako jer riječ o umjetničkoj intervenciji, a drugi o prosvjedu protiv komunizma, no bilo kako bilo motivi za bojanje peristila u crveno do danas nisu razjašnjeni.

4. Split ponosno drži titulu grada s najvećim brojem olimpijskih medalja po stanovniku. Brojni poznati sportaši rođeni su upravo u Splitu, a među najistaknutijim imenima su Tonči Kukoč, Dino Rađa, Ivano Balić, Blanka Vlašić, Goran Ivanišević, Mario Ančić, Nikola Pilić, Aljoša Asanović, Đurđica Bjedov te brojni drugi.

Razloga zašto posjetiti ovaj velebni grad postoji i više nego dovoljno, a ovo su samo neke od zanimljivih činjenica koje dodatno upotpunjuju zbirku posebnosti i jedinstvenosti Splita. 


INSTAGRAM

Warmth of your greeting at the end of our journey, drives us in the direction to provide you the best service in all our gatherings. Help us to be better, write your comments, compliments or with which parts you were not satisfied. On our travels, we like to make friends.