Vjerski turizam

BOOKER BLOG

Osim sunca, mora, predivnih uvala i živopisnih gradova, odlične hrane, vina i maslinova ulja, brojni putnici u Dalmaciju dolaze i zbog vjerskog turizma. Brojna svetišta, prekrasne crkve, zanimljiva vjerska događanja, hodočašća, veliki su potencijal za razvoj vjerske turističke grane, koja u svjetskim razmjerima godišnje zbraja i po nekoliko stotina milijuna dolazaka. Iako svako mjesto, pa i ono najmanje, ima svoj vjerski blagdan, za ovu prigodu izdvojit ćemo nekoliko centralnih.

Split – Sveti Duje

Među većim vjerskim svetkovinama spada fešta vezana uz Sv.Duju, patrona grada Splita, koja 7. svibnja pod Marjan na obilježavanje centralne crkvene manifestacije i pučke fešte, dovede brojne ljude iz Splita i zaleđa. Višednevni program praćen je nizom kulturnih, sportskih i društvenih događanja, a centar joj je na glavnoj gradskoj šetnici Rivi, na kojoj se organizira tradicionalni pučki sajam.

Solin – Mala Gospa

Tek koji kilometar od Splita, u Solinu se 8. rujna obilježava vjerski blagdan Mala Gospa, koja u ovaj gradić na rijeci Jadro privuče tisuće vjernika iz cijele Dalmacije. Predaja kaže kako su oko stare crkve Gospe od Otoka nekada postojali brojni brijestovi, zbog čega ju je narod nazvao Gospa u Bristima

Sinj – Velika Gospa 

Obilježavanje blagdana Velike gospe svoj tradicionalni forte ima u Sinju, gdje se vjernici iz šire regije 15. kolovoza dolaze nakloniti Čudotvornoj gospi Sinjskoj. Danima prije centralnog obilježavanja blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije, iz pravca Splita, Solina, Kaštela iz Trilja, Imotskog, Livna, Širokog Brijega, BiH, kreću na tisuće hodočasnika, koji satima, neki i danima putuju da bi se poklonili u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske.
Zahvalnost i snaga vjere sinjskih hodočasnika vidi se i po slici Čudotvorne Gospe Sinjske, koja je u većem dijelu prekrivena zlatnim nakitom i biserima, darovima onih koji su joj se došli nakloniti. Smatra se kako je nastala u 14-om stoljeću, te da ju je nacrtao mletački slikar.

Vepric – Mala Gospa

Podno planine Biokovo, nedaleko od Makarske nalazi se poznato Marijansko svetište Vepric, nezaobilazna postaja brojnih putnika i hodočasnika. Svetište Majke Božje Lurdske je nastalo na 50-u obljetnicu lurdskih ukazanja, a centar mu je špilja s Gospinim likom pokraj glavne magistralne ceste u prekrasnom šumskom krajolikom. Hodočastiti se u Vepricu može svaki dan, no centralna vjerska manifestacija je 7. i 8. rujna.

Čiovo - Gospe od Štomorije

Čiovo se s nekoliko svojih crkvica u nekoliko zadnjih godina nametnulo kao zanimljiva vjerska destinacija, posebice zbog zanimljivih priča koje se vežu uz pustinjake što su u njima živjeli. Postoji priča o njihovim čudotvornim moćima, još jedan mamac za sve intezivniji duhovni turizam. Hodočasnici i turisti u sklopu vjerske ture najčešće posjećuju crkvicu Sveti Križ, te svetište Gospe od Prizdnice u Slatinama. Riječ je o Svetištu Majke Božje koje se nalazi kod Slatina, na Čiovu, nedaleko od UNESCO-va grada Trogira. Hodočašća se odvijaju četiri puta godišnje, na Uskrsni ponedjeljak, na Duhovski ponedjeljak, na Ime Marijino i na Gospu od Bezgrešnog začeća, 8. prosinca.

Visovac – Blagdan Gospe od Anđela

Posebnom pažnjom plijeni samostan Gospe od Milosti i crkva Gospe od Anđela, koje su franjevci podigli na otočiću Visovcu, smještenom u Nacionalnom parku Krka, u jezeru na rijeci Krki. Centralno vjersko slavlje za tisuće hodočasnika održava se 2. kolovoza, na blagdan Gospe od Anđela. 

Međugorje 

Međugorje je nezaobilazna postaja svakog hodočasnika, mjesto je to ukazanja Blažene djevice Marije, zbog koje je malo hercegovačko mjesto posjetilo na milijune ljudi iz čitavog svijeta. Međugorje ima tri povlaštena mjesta hodočasničkog okupljanja, na Brdu ukazanja, na brdu Križevac i u Župnoj crkvi. Okupljanja se organiziraju na dnevnoj, tjednoj i godišnjoj razini, s tim da su veća na značajnijim Gospinim blagdanima, na Uskrs, Božić, Duhove, Novu godinu, te pojačano u svibnju i u listopadu. Najveća su na obljetnicu Gospina ukazanja 25. lipnja i na Uzvišenje sv. Križa.


INSTAGRAM

Warmth of your greeting at the end of our journey, drives us in the direction to provide you the best service in all our gatherings. Help us to be better, write your comments, compliments or with which parts you were not satisfied. On our travels, we like to make friends.