Upoznajte sve čari jedinstvenog grada Mostara

BOOKER BLOG

Smješten na obalama rijeke Neretve, Mostar je poznat kao najveće kulturno i gospodarsko središte Hercegovine. Ime je dobio po čuvarima brojnih mostova koji su se nalazili oko grada, a ubraja se među najljepše gradove Bosne i Hercegovine, što je čak prepoznao i UNESCO koji je most i staru gradsku jezgru uvrstio na popis zaštićene kulturne baštine.

Stari most sagrađen je još 1566. godine pod Sulejmanom Veličanstvenim kao tada najveća lučna konstrukcija na svijetu, a s vremenom je postao najpoznatiji simbol grada i nezaobilazna turistička atrakcija koju godišnje posjeti na tisuće turista kako bi prošetali velebnim mostom.

Stara gradska jezgra pak središte je kulturnog zbivanja i obiluje brojnim arhitektonskim ostvarenjima kao što su “Bišćevića ćošak” - otomanska kuća iz 17. stoljeća sagrađena iznad same Neretve na visokim kamenim stupovima, kamenim zidinama koje su također dio svjetske povijesne baštine, brojnih sakralnih spomenika islamske kulture kao što su Koski Mehmed-pašina i Karađoz begova džamija koje potječu iz 16. stoljeća. Ako se popnete na sam vrh Koski Mehmed-pašine džamije dočekat će vas spektakularan pogled koji se pruža na cijeli grad, Stari most i okolnu prirodu.

Osim toga, dio grada poznat kao Kujundžiluk, odnosno čaršija, mjesto je na kojem ćete pronaći mnoštvo rukotvorina, šarenih suvenira i trgovina, a diljem grada nalaze se brojni restorani u kojima ćete moći probati ukusne tradicionalne specijalitete poput ćevapa, sarme, bureka i brojnih drugih.

Odaberite posebnu ponudu koju vam donosi Booker i otkrijte sve čari, po mnogočemu jedinstvenog i posebnog grada Mostara.


INSTAGRAM

Warmth of your greeting at the end of our journey, drives us in the direction to provide you the best service in all our gatherings. Help us to be better, write your comments, compliments or with which parts you were not satisfied. On our travels, we like to make friends.