Sinjska alka

BOOKER BLOG

Sinjska alka jedinstveno je danas viteško natjecanje u Europi koje se svake godine u mjesecu kolovozu, održava samo u Sinju, gradiću u kopnenoj Dalmaciji. Najstariji pisani spomen o Sinjskoj alci potječe iz 1784. godine. To su tri soneta i jedna oda koje je na talijanskom jeziku ispjevao splitski liječni i glazbenik Julije Bajamonti. Najstariji službeni spis je pismo što ga je 10. veljače 1798. grof Rajmund Thurn, prvi austrijski komesar za novopadosjednute krajeve iz Zadra, uputio tadašnjem zapovjedniku Sinja, kolunelu Jakovu Grabovcu. Godina 1818. vrlo je značajna u povijesti Alke. Te je godine naime, na putu po Dalmaciji, Sinj posjetio austrijski car i kralj Franjo I. te su mu mještani, priredili svečanu Alku. 

Sinjska alka je stoljetno tradicioalno viteško natjecanje u kojem jahači (alkari) na konju, u punom galopu, oko 3 metra dugačkim kopljem gađaju željeznu alku obješenu na konopu preko trkališta. Alkarski je kolut od kovanog željeza, napravljen od dva obruča sa zajedničkim središtem. Obruči su međusobno povezani trima kracima koji idu od jednog obruča prema drugom i dijele prostor između obruča na tri jednaka dijela. Pogodak u mali srednji kolut ("u sridu") donosi 3 punta, u gornji pregradak 2, a pogodak u jedan od dvaju donjih pregradaka po 1 punat.


INSTAGRAM

Warmth of your greeting at the end of our journey, drives us in the direction to provide you the best service in all our gatherings. Help us to be better, write your comments, compliments or with which parts you were not satisfied. On our travels, we like to make friends.