Plitvička jezera

BOOKER BLOG

Plitvička jezera najstariji su, najveći i najposjećeniji nacionalni park Republike Hrvatske. Ovo područje oduvijek je privlačilo ljubitelje prirode svojom iznimnom ljepotom, a već 1949. godine proglašeno je prvim nacionalnim parkom u Hrvatskoj.

Plitvička jezera dobila su i međunarodno priznanje 1979. godine, upisom na UNESCO listu svjetske prirodne baštine. Proces koji je fenomen karakterističan za ova jezera je proces 'osedravanja' kojim se formiraju čuvene sedrene barijere i najjednostavnije rečeno – stvaraju krški djelovi jezera preko kojih voda pada te stvara neopisiv prizor ovog prirodnog fenomena.

1997. područje parka je prošireno i od tada zauzima površinu nešto manju od 300 km2. Najvećim dijelom je prekriven šumskom vegetacijom, manji dio travnjacima, a turistički najzanimljiviji i najatraktivniji dio Parka – jezera, zauzimaju tek nešto manje od 1 % površine. Jezerski sustav čini 16 imenovanih i nekoliko manjih, kaskadno poredanih jezera. Podijeljen je na Gornja i Donja jezera, Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Milino jezero, Gradinsko jezero, Burgeti i Kozjak dvanaest su jezera koja čine Gornja jezera. Gornja jezera su prostranija, razvedenija i blažih obala u odnosu na Donja jezera. Donja jezera čine jezera Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac i Novakovića Brod. Jezera završavaju impozantnim slapovima Sastavcima, podno kojih počinje tok rijeke Korane. Dostupnost vode ima veliki utjecaj na biološku raznolikost ovog područja. Nacionalni park nalazi se u Plitvičkoj visoravni koja je okružena s tri planine a šumovita brda služe kao rezervoari vode, a također su utočište za mnoge životinjske vrste.

Velika razlika u nadmorskoj visini u uskom prostoru između planina na jugu i rijeke Korane na sjeveru također je značajan razlog biološke raznolikosti ovog područja. Najveći dio prirodnih pojava odvija se pod zemljom, gdje postoji obilje vode, odnosno razvijeni sustavi podzemnih rijeka ponornica koje čine da kada voda naiđe na propusne stijene, izlazi na površinu. Park je također bogat špiljama, a za posjetitelje su otvorene špilja Golubnjača i Šupljara iznad jezera Kaluđerovca. Ostale špilje su: Mračna špilja ,špilja Vila Jezerkinje i Golubnjača na Homoljačkom polju. U Rodića-špilji na Sertić Poljani i u Mračnoj špilji na Donjim jezerima, pronađene su kosti špiljskog medvjeda.

Fenomeni Plitvičkih jezera rezultat su stoljetnih procesa i taloženja vapnenca, koji je obilno prisutan u vodama ovog krškog područja. Posebnost Plitvičkih jezera je činjenica da su jezera spojena, a vodena snaga kontinuirano mijenja oblik jezera i izgled krajolika.

Prostrani šumski kompleksi, iznimne prirodne ljepote jezera i slapova, bogatstvo flore i faune, planinski zrak, kontrasti jesenjih boja, šumske staze i drveni mostići dio su neponovljive cjeline koja privlači milijone ljudi svake godine i iste ostavlja bez daha svojom čarolijom. Pođite i Vi u istraživanje ovog prirodnog blaga Hrvatske, uz Booker T&T.


INSTAGRAM

Warmth of your greeting at the end of our journey, drives us in the direction to provide you the best service in all our gatherings. Help us to be better, write your comments, compliments or with which parts you were not satisfied. On our travels, we like to make friends.