Nacionalni Park Krka

BOOKER BLOG

Hrvatski Nacionalni park "Krka" smjestio se na području Šibensko-kninske županije te obuhvaća površinu od 109 km² najljepšeg dijela rijeke Krke i donji tok rijeke Čikole.

Rijeka Krka duga je oko 72,5 km i po dužini je 22. rijeka u Hrvatskoj. Iznimna ljepota Nacionalnog parka Krka je stvorena sa sedam sedrenih slapova koji imaju ukupan 'pad' od čak 224 metra. Sedreni slapovi Krke ostavljaju posjetitelje bez riječi čarobnom igrom vode, sedri i prirode te su prirodni i krški fenomen ovog parka. Osim slapova, koji čine glavnu atrakciju, uz rijeku Krku nalaze se ostaci nekoliko starohrvatskih utvrda iz 14. stoljeća. Tomu je razlog teritorij ovog područja koji se prostire između Krke i rijeke Čikole na kojem su tijekom srednjeg vijeka hrvatski vladari i knezovi podizali znamenite utvrde pa i cijele gradove na samim rubovima kanjona Krke. Utvrde na obali rijeke Krke imale su obrambenu funkciju no također su bile i jezgre pojedinih naselja. Danas na njihovom mjestu stoje tek ruševine s ponešto vidljivih kula i zidina koje svjedoče o povijesti ovog područja, njihovoj nekadašnjoj veličini ali su i intrigantna atrakcija osobito za ljubitelje povijesti. Zahvaljujući geografskom položaju ovog Parka i velikom broju različitih tipova životnog staništa, uz rijeku Krku nalazi se šaren, raznolik i slikovit svijet flore sa nevjerojatnih 1022 biljnih vrsta. Tok rijeke Krke nalazi se upravo na prijelazu vazdazelene mediteranske vegetacije u listopadnu submediteransku vegetaciju što daje ovom prostoru raznolikost živog svijeta i dodatnu atraktivnost i ljepotu. Ovaj Nacionalni park nastanjuju i brojne endemske biljne i životinjske vrste što pridaje još veći značaj zaštiti i očuvanju ovog parka, kako od strane upravitelja, tako i od strane posjetitelja. Osim svega navedenog, park je bogat i brojnim špiljama i jamama među kojima se posebno ističe Oziđana pećina, arheološki lokalitet iznad Roškog slapa do koje, uz strmu stijenu, vodi 517 drvenih stepenica.

Nacionalni park Krka je još jedan hrvatski fenomen na kojem smo iznimno zahvalni prirodi. Podijelimo ovo nezaboravno iskustvo zajedno,

Vaš - Booker T&T 


INSTAGRAM

Warmth of your greeting at the end of our journey, drives us in the direction to provide you the best service in all our gatherings. Help us to be better, write your comments, compliments or with which parts you were not satisfied. On our travels, we like to make friends.