Istražite s nama poznate vinske ceste Dalmatinske zagore

BOOKER BLOG

Dalmatinska zagora jedna je od najpopularniji vinskih regija u Hrvatskoj, no vino nije jedino što ćete pronaći, okusiti i vidjeti ako se odlučite pridružiti nam se na ovoj avanturi. Pored vrhunskih vina i neodoljive tradicionalne kuhinje, također ćete imati priliku istražiti bogato kulturno i povijesno naslijeđe ovog kraja i otkriti sve skrivene prirodne ljepote koje unutrašnjost Dalmacije može ponuditi.

Dio Dalmatinske zagore koji okružuje Imotski osobito je atraktivan vinoljupcima. Vinova loza ovdje se uzgaja stoljećima, pa čak i tisućljećima - jedni su uvjereni kako su vinovu lozu na ove prostore donijeli stari Rimljani, a drugi pak tvrde kako su vinovu lozu uzgajali Dalmati, staro pleme poznato po povezanosti sa starom Grčkom, kolijevkom vina. Bilo kako bilo, Imotski je izrastao u pravi vinski centar Dalmatinske zagore zahvaljujući napornom radu i strasti vinara, autentičnim vinskim sortama i bogatoj kulturi uživanja u vinu. U cijelom tom procesu veliku ulogu odigrala je i lokalna kuhinja koja se pobrinula da gotovo svaka vinska kapljica ima posebno jelo koje se odlično slaže s njom.

Kada su u pitanju autohtone sorte, Kujundžuša je definitivno najpopularnija i zauzima gotovo 90 posto svih nasada u vinogradima. Prepoznatljiva je kao lagano i harmonično vino, s delikatnim voćnim notama koje u stopu prati umjerena mineralnost i osvježavajući okus. Odmah pored Kujundžuše, tu su i domaće sorte poput Trnjaka, Vranca i Žilavke, a pronaći ćete vrhunske strane sorte poput Chardonnaya, Sauvignona, Sivog Pinota, Merlota, Syraha i drugih.

Pitoreskni krajolik, visokokvalitetna vina, ukusna tradicionalna jela i bogato kulturno i povijesno naslijeđe samo su neki od razloga zašto biste trebali krenuti Vinskim cestama Dalmatinske zagore. Počastite sebe i svoje društvo nezaboravnim vinskim iskustvom - kontaktirajte nas i organizirat ćemo vam privatnu vinsku turu. Također bi vam mogao biti zanimljiv naš organizirani izlet na slapove Krke s degustacijom vina ili privatna tura obilaska Dubrovnika i Pelješca s vinskom degustacijom.


INSTAGRAM

Warmth of your greeting at the end of our journey, drives us in the direction to provide you the best service in all our gatherings. Help us to be better, write your comments, compliments or with which parts you were not satisfied. On our travels, we like to make friends.