Hrvatska plaža Stiniva na otoku Visu proglašena je najljepšom u cijeloj Europi za 2016. godinu

BOOKER BLOG

Ako tražite mirni kutak daleko od gradske buke i žurbe, plaža Stiniva je savršeno mjesto za vas. Netaknuta priroda skrivena na malom hrvatskom otoku Visu u srcu Jadrana. Vis je najudaljeniji naseljeni otok na hrvatskoj obali. Vis ima površinu od 90,26 četvornih kilometara. Najviša točka otoka je Hum, koji je visok 587 metara (1,926 stopa) iznad razine mora. Dva najveća grada na otoka su grad Vis i Komiža na zapadnoj obali.

Vis je poznata po svojoj ribarskoj industriji, poljoprivredi i turizmu. Oko 20% obradivih površina na otoku prekriveno je vinogradima. Tvrdi se da su prve vinograde u Dalmaciji stari Grci posadili baš na otoku Visu. Bugava je najpoznatije vino otoka Visa, poznato vino se radi od bijelog grožđa a poznat je po okusu meda. Ipak, "Viški Plovac" najstarije je poznato vino iz crne sorte grožđa, jedne od najpoznatijih sorta grožđa u Hrvatskoj.
More oko Visa je bogato ribom, posebno plavim ribama (sardine, skuše i srdele). Ribari iz 16. stoljeća razvili su vlastiti tip ribarskog broda, falkuša koja je bila korištena i u drugoj polovici 20. stoljeća zbog svog izvrsnog učinka.

Najvažniji i najpoznatiji dio Visa je jedna od najljepših malih i uskih uvala Stiniva koja se nalazi na otoku Visu. Stiniva je najatraktivniji zaljev na otoku, koji se nalazi južno od lokalne ceste koja povezuje dva sela Podšpilje i Plisko Polje. Uvala je oko 600 metara dugačka i 100 metara široka na ulazu. Obje strane Stinive okružene su visokim i nedostupnim stjenovitim stijenama. Na dnu zaljeva nalazi se nekoliko nenaseljenih ribarskih kuća, koje su zajedno sa zaljevom zaštićene kao prirodni rezervat. Pristup samoj plaži iznimno je nedostupan s kopna ali se može doći do plaže hodom od pola sata kroz ˝koziju stazu˝. Uvala je zanimljiva roniocima. Uz prirodne ljepote u morskim dubinama postoje mnogi tragovi ratne prošlosti kao što su potopljeni brodovi, zrakoplovi, podmornice. Stiniva je savršena plaža za ljubitelje čistog mora i divljeg krajolika.


INSTAGRAM

Warmth of your greeting at the end of our journey, drives us in the direction to provide you the best service in all our gatherings. Help us to be better, write your comments, compliments or with which parts you were not satisfied. On our travels, we like to make friends.